Viacerí vodiči si kladú tú istú otázku čoraz častejšie. Môžem nejako predísť zrážke so zverou ? Tomu nevie nikto úplne zamedziť. Vieme sa len viac chrániť rôznymi výdobytkami techniky a jazdiť bezpečnejšie. Medzi modernejšie riešenia patria systémy nočného videnia, avšak v dnešnej dobe ich má stále malo vozidiel. Možno pomôže klaksón, možno píšťalky na odplašenie zvery, ale bohužiaľ nič nám nikto nevie zaručiť na 100% nakoľko zver sa správa inak. Viacerí z nás vedia, čo môže pomôcť, aby nenastala zrážka so zverou.

Preto sme sa rozhodli Vám tieto rady spísať do 7 rád.


1.      Jazdite opatrne nie veľmi rýchlo. Najväčšiu opatrnosť si dajte v ranných hodinách, pri prejazde lesom, tam kde je okolo cesty krovie a pri iných nepriehľadných úsekoch.

2.      Všímajte si značky! Pozor zver. Tieto značky tam nie sú zo srandy, ale nachádzajú sa v tých kde sú zrážky so zverou najpravdepodobnejšie. 

3.      Pozorne sledujte, čo sa odohráva na ceste a v okolitých lesoch, lúkách a poliach. 

4.      Na vozidlo si namontujte vysokofrekvenčné píšťalky – odporúčame. 

5.      Keď zviera uvidíte, stlmte diaľkové svetlá, nakoľko zviera oslepia a ostane stať v strede vozovky.

6.      Používajte klaksón. Stojace zviera sa zľakne a z vozovky utečie.

7.      Ak prechádza cez vozovku jedno zviera, je veľmi pravdepodobne, že zbytok stáda ho bude nasledovať.


         Keď už zrážke so zverou nezabráni ani prudké brzdenie a stane sa nehoda, šofér by mal okamžite zapnúť výstražné osvetlenie a postaviť na vozovku varovný trojuholník

         Nestrhávajte volant na kraj vozovky, nekľučkujte do protismeru a nepokúšajte sa o riskantné vyhýbavé manévre, pretože to môže skončiť pre posádku vozidla tragicky.

         Pokiaľ dôjde pri zrážke s vozidlo a zverou k usmrtení zvieraťa vodič je povinný okamžite nahlásiť túto nehodu polícií a následne tí privolajú príslušných poľovníkov. Usmrtené alebo zranené zviera by vodič v žiadnom prípade nemal z vozovky odťahovať. Po prvé by mohlo byť zranené alebo uhynuté zviera choré, čo laik nespozná a za druhé by mohli zranené zviera človeka škaredo poraniť. 

        Zviera nenakladajte do vozidla. Mohlo by to byť neskôr posúdené ako pytliactvo. 


Nezabúdajte les tu bol skôr ako cesty :) 

Team 1autodiely praje veľa šťastných kilometrov bez stretu so zverou. 





                                                                                                                                       zdroj: https://www.policie.cz