Vidíte ráno na oknách prvú námrazu? Je to tak, zima nám už klope na dvere. Pre motoristov ide hádam o najnáročnejšie ročné obdobie, minimálne z pohľadu prípravy, ktorú ich tátoš potrebuje. Celý „zážitok“ však môže byť o niečo jednoduchší, ak sa budete držať týchto rád.

 1. Neodkladajte prezúvanie až na prvý sneh

Zimné pneumatiky sú u nás zo zákona povinné, ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehovej pokrývky. To však neznamená, že ich vymeníte, až keď okolo nás padne beloba. Počasie je na záver roka zradné a môže sa zmeniť zo dňa na deň. Ak priemerná denná teplota päť dní po sebe nestúpne nad 10°C, znamená to, že je najvyšší čas. 

2. Skontrolujte stierače 

Na jeseň a v zime dostávajú stierače zabrať oveľa viac, než v lete. A najhoršie, čo sa vám môže stať je, že práve keď to pri nepriaznivom počasí budete potrebovať, tak zlyhajú. Čím skôr teda skontrolujete ich stav, tým lepšie. Nezabúdajte ani na zadné okná, ak stierače máte namontované aj tam. Keď prišiel čas na zmenu, tak stierače nájdete u nás na stránke či už v kategórií stierače. Keď chcete mať istotu, že stierače budú sedieť, zadajte VIN číslo vášho vozidla do vyhľadávača a systém vyhodí len vhodné varianty. 

3. Navoskujte karosériu

Exteriér auta znáša v zime veľkú ťarchu. Karoséria je toho nespochybniteľným dôkazom, keďže čelí dažďu, snehu, vetru a všetkým skúškam, ktoré si počasie prichystalo. Účinným protiopatrením je aplikácia tvrdého vosku. Ten chráni karosériu pred agresívnymi vplyvmi prostredia, dôležité však je naniesť ho dôkladne na celý povrch. Ak chcete rýchlejšiu alternatívu, skúste aj šampóny na autá, ktoré už vosky obsahujú. 

4. Dajte si do auta „nástroje“ na zimu

Aj keď zákon nepozná spojenie zimná výbava, dobrý motorista určite vie, o čom hovoríme. Ešte pred prvými mrazmi si do auta dajte škrabku na ľad, metličku na sneh, rozmrazovač, reťaze a štartovacie káble. S takouto výbavou vás takmer žiadna situácia v zime neprekvapí a celú si viete zabezpečiť z našej kategórie vytvorenej zvlášť na zimnú sezónu



5. Vymeňte tekutiny 

Aj auto má svoj „pitný“ režim, ktorý je odlišný v lete a odlišný v zime. Doprajte svojmu motoru kvalitný olej, ak si nie ste istí výberom, nechajte si poradiť odborníkom na našej infolinke telefonicky alebo e-mailom. Nezabúdajte ani na nemrznúcu zmes do ostrekovačov a po lete určite doplňte chladiacu zmes, takú, ktorá zvládne aj mínusové teploty (ideálne do -30°C).