Nedostatočná svietivosť je častým problémom, na ktorý motoristi natrafia hlavne pri starších vozidlách. Najbežnejšou príčinou sú slabo svietiace žiarovky a poškodené svetlomety. To však neznamená, že musíte vymeniť komplet celé svetlomety za nové.

Prečo svetlá slabo svietia?

Svetlomety vyrobené z tvrdeného plastu, plexiskla alebo polykarbonátu sú náchylné na rôzne poškodenia a škrabance. Vinníkom sú predovšetkým odskakujúce kamienky z vozovky a nešetrné kefy z auto umyvárni. Okrem mechanického poškodenia má negatívny vplyv aj každodenné UV žiarenie, ktoré spôsobuje zožltnutie vrchnej vrstvy svetlometov. To má za následok zmatnenie povrchu, kvôli čomu sa stanú nepriehľadnejšími (neprepustia dostatok svetla produkovaného samotnou žiarovkou). 

Okrem toho, že s takýmito svetlami neprejde váš automobil cez STK, je to nebezpečné hlavne pre vás – pri jazde za tmy alebo za dažďa. 

Preto sme si posvietili na tento problém a prinášame vám niekoľko základných tipov, ako si poradiť bez návštevy autoservisu.



Ako zrenovovať svetlomety u vás doma

Najjednoduchším spôsobom je použiť súpravu na renováciu a leštenie svetlometov CAREX, kde nájdete všetko, čo k tomu potrebujete. Veľkou výhodou je, že obsahuje aj unášače na brúsne papiere, takže svetlomety môžete prebrúsiť a vyleštiť s pomocou vŕtačky – výsledok dosiahnete jednoduchšie a bude oveľa intenzívnejší ako pri ručnom brúsení. 

Navyše, všetko zvládnete urobiť sami podľa priloženého návodu a bez toho, aby ste museli svetlomety demontovať.



Základné tipy na vyčistenie svetlometov:

  • Vždy zakryte okolie svetlometu maliarskou páskou tak, aby sa nepoškodil okolitý lak karosérie. Na páske rozhodne nešetrite.
  • Počas brúsenia je nutné udržiavať ošetrovanú plochu mokrú. Ideálne je použiť fľašu s vodou, do ktorej pridáte čistiaci prostriedok na riad. 
  • Čím viac je svetlomet zažltnutý (alebo inak poškodený), tým dlhšie musíte povrch brúsiť.
  • Nezľaknite sa, prebrúsený povrch bude vyzerať ešte viac poškrabane ako predtým. Je to však iba dočasný stav, ktorý zmizne po vyleštení.
  • Počas leštenia treba stále meniť smer, aby sa dokonale uhladili všetky ryhy a nedokonalosti.

Prečo vymeniť aj žiarovky?

Renovácia svetlometov je prvým krokom k zlepšeniu viditeľnosti v nepriaznivých svetelných podmienkach. Druhým krokom je výmena žiaroviek za kvalitnejšie. Vybrať si môžete napr. halogénové autožiarovky s extra dlhou životnosťou, alebo inovatívne žiarovky s laserovou technológiou, ktoré predlžujú viditeľnosť až na vzdialenosť 150 metrov. Dostupné sú v klasickom prevedení alebo plnené xenónovým plynom.

Nové autožiarovky zintenzívnia svietivosť vašich svetlometov, čím prispejú k zvýšeniu bezpečnosti na cestách. Bez ohľadu na to, aké staré je vaše vozidlo, sami uvidíte ten rozdiel!