Pri výbere tohtoročnej dovolenky upúšťajú Slováci od obľúbených tureckých či tuniských rezortov a dávajú prednosť európskym krajinám. Mnohí motoristi sa tak pripravujú na niekoľkohodinovú cestu autom do vybraných prímorských destinácií.

Z hľadiska bezpečnosti sa vždy pred začiatkom dovolenky odporúča servisná prehliadka a kontrola prevádzkových kvapalín. Ak sa však o svoje vozidlo príkladne staráte, postačí iba niekoľko malých úkonov, vďaka ktorým bude cesta bezpečnejšou pre celú posádku.

Čo najlepší výhľad

Pri riadení vozidla je najdôležitejšie sledovanie premávky a schopnosť rýchlo reagovať na vzniknuté situácie. Preto si pred dovolenkou nezabudnite dobre očistiť čelné sklo, v ideálnom prípade s čistiacim prostriedkom s vysokou odmasťovacou schopnosťou.

Práve z dôvodu zhoršenej viditeľnosti majú vodiči strach cestovať na dovolenku v noci alebo počas letných búrok. Vďaka moderným technológiám v autokozmetike sa už viac nemusíte obávať zlej viditeľnosti. Za pár eur si napríklad môžete zaobstarať tzv. tekutý stierač.

Sprej funguje ako odpudzovač vody a nečistôt, čo znamená, že aj pri hustom daždi sú kvapky vody zlúčené a rýchlo odvádzané z čelného skla preč – pre ešte väčšiu bezpečnosť pri jazde.

Tip pre vás:

Pre maximálne zlepšenie výhľadu v zornom poli vodiča odporúčame skontrolovať aj samotné stierače. Pokiaľ sú už opotrebované, je vhodné ich pred dovolenkou vymeniť. Aktuálnym hitom sú celogumené stierače, ktoré svojou konštrukciou zabezpečujú vyššiu účinnosť stierania a nižšiu úroveň hlučnosti v porovnaní s klasickými kovovými stieračmi.



Rýchle riešenie nečakaných udalostí

Aj keď máte automobil vo výbornom technickom stave, môže sa stať, že dostanete defekt. Aby ste túto situáciu čo najrýchlejšie vyriešili, odporúčame zaobstarať si poloautomatickú alebo automatickú opravnú sadu na defekt, vďaka ktorým nemusíte vozidlo zdvíhať, ani demontovať či meniť koleso. Stačí niekoľko minút a môžete bezpečne pokračovať v jazde , až kým nebudete v cieli. Pneumatiku si necháte skontrolovať v servise vtedy, keď to bude vyhovovať vám.

Z dôvodu potreby poskytnúť prvú pomoc pri nehode je kľúčová autolekárnička, ktorá patrí do povinnej výbavy každého vozidla. Nie kvôli policajtom alebo pokute, ale kvôli záchrane zdravia si pred cestou skontrolujte, či je obsah lekárničky kompletný a či neexpiroval niektorý z jej modulov. Čo všetko by mala autolekárnička obsahovať podľa aktuálne platnej vyhlášky nájdete tu.