Mať dobrý výhľad na to, čo sa deje pred vaším vozidlom, je z hľadiska bezpečnosti kľúčové. Najmä pokiaľ ide šoférovanie v nepriaznivom počasí alebo pri zhoršenej viditeľnosti. Pre bezpečnú jazdu preto potrebujete správne fungujúce stierače, ktorých úlohou je udržiavať čelné sklo čisté. Ale ako zistíte, kedy ich treba vymeniť?

Stierače sú spotrebný materiál, čo znamená, že sa prirodzene opotrebúvajú. Najviac náchylné sú gumičky stieračov, ktoré majú kontaktnú plochu s čelným sklom –ničia sa nielen mechanickým používaním, ale poškodzujú ich aj nízke teploty, sneh či námraza.

Existuje niekoľko varovných signálov, ktoré vám napovedia, že stierače si už neplnia svoju funkciu dostatočne a mali by ste zvážiť ich výmenu:

  • Viditeľnosť sa ani po použití stieračov nezlepšila a cez sklo vidíte stále rozmazane
  • Aj po viacnásobnom stieraní zanechávajú šmuhy
  • Po zotretí nie je vyčistené celé sklo, ale zostávajú na ňom špinavé miesta a fľaky 
  • Nečistoty sa ešte viac rozmazávajú po celej ploche
  • Pri používaní stierače vŕzgajú alebo sa zadrhávajú 
  • Gumičky sú úplne tvrdé, práchnivejú alebo sú v nich trhliny

Väčšinu týchto problémov spozorujete práve po zime, kedy boli stierače dennodenne vystavované extrémnym poveternostným podmienkam. Preto najvhodnejší čas na výmenu vašich starých stieračov za nové je práve teraz, po skončení zimy. Vo všeobecnosti sa odporúča meniť stierače 1x ročne v prípade, že jazdíte s vozidlom pravidelne. Ak využívate automobil sporadicky (alebo ho máte výhradne v garáži) môžete tento interval bez obáv posunúť až na 15 mesiacov. Vždy však dbajte na to, aby ste každoročnú výmenu stieračov naplánovali po zime.

Našťastie, dnes už cena za kvalitné stierače nie je vôbec vysoká. Výhodou je tiež to, že si ich viete vybrať úplne jednoducho – priamo podľa typu vášho vozidla.

Náš tip:Ak chcete predĺžiť životnosť stieračov, používajte kvalitnú zmes do ostrekovačov. Pomáha čistiť sklo a rozpúšťať zaschnuté nečistoty,vďaka čomu chráni gumičky stieračov počas celej doby ich používania.