Väčšina motoristov vie, že z hľadiska starostlivosti o vozidlo je najnáročnejšie zimné obdobie. Vtedy naň pôsobia nízke teploty, či posypová soľ, ktorá môže spôsobiť škrabance a poškodiť lak. Ale vedeli ste, že aj v lete je vozidlo vystavené nepriaznivým podmienkam, ktoré majú negatívny vplyv na vzhľad a lesk karosérie?

Prečo aplikovať vosk pred letnou sezónou

Blížiace sa letné počasie je charakteristické vysokými teplotami a intenzívnym slnečným žiarením. UV žiarenie škodí laku extrémne, pretože spôsobuje jeho zmatnenie. Kvôli tomu vozidlo stráca intenzitu farby a požadovaný lesk. Okrem toho sa v letnej sezóne jazdí častejšie a na dlhšie trasy – na cestách ste preto oveľa viac vystavený prachu, kamienkom, či zvyškom asfaltu. A v neposlednom rade musí váš autolak odolávať intenzívnym nájazdom mušiek a vtáčieho trusu.

 To všetko sú dôvody, pre ktoré je teraz ten správny čas na aplikovanie ochrannej vrstvy na povrch karosérie.

Ktorý vosk je vhodný pre vaše vozidlo?

Na trhu je ohromné množstvo prírodných a syntetických voskov v rôznych formách a skupenstvách (tekutý, krémový, tuhý, vo forme spreju,...). Prírodné vosky, ktoré najčastejšie obsahujú karnaubský vosk, dokážu zabezpečiť krásny lesk. Sú vhodné pre všetky typy vozidiel, no nie sú určené na odstránenie škrabancov. Preto ak máte lak poškodený, musíte ho najprv opraviť, napríklad použitím prípravku na renováciu laku.

 Syntetické vosky (tzv. sealanty) a leštiace pasty s voskom poskytnú laku dlhotrvajúcejšiu ochranu a často obsahujú zložky, ktorými viete skorigovať jemné škrabance.

 Niektorí výrobcovia dokonca prispôsobujú svoje produkty konkrétnej farbe laku a preto existujú napr. leštiace pasty pre čierne a tmavé vozidlá, ako aj pre biele metalízy. 

Výhodou aplikácie voskov je okrem ochrany laku pred UV žiarením či zvýšenej odolnosti voči mechanickému poškodeniu, aj dosiahnutie hydrofóbneho efektu. To znamená, že počas dažďa budú kvapky s nečistotami rýchlejšie stekať po povrchu auta. Takisto to má výhodu pri zaschnutých nečistotách, ktoré vďaka navoskovanej vrstve odstránite z vozidla oveľa jednoduchšie – väčšinou len s použitím čistej vody alebo wapky.

Ak si nie ste istý výberom toho správneho vosku, kontaktujte nás, radi vám poradíme.

Základné tipy pre žiarivý lesk vozidla

Pre dosiahnutie toho najlepšieho výsledku vám prinášame pár tipov, ako sa starať o autolak:

  • Pred aplikáciou akéhokoľvek vosku je potrebné vozidlo dôkladne umyť od všetkých zaschnutých nečistôt a prachu
  • Nie vždy stačí umytie; niekedy je treba zvážiť aj dekontamináciu laku (hlavne pokiaľ je povrch silno znečistený, poškodený alebo sú viditeľné známky korózie)
  • Nikdy neumývajte vozidlo s rozpálenou karosériou, ktoré stálo na priamom slnku!
  • Vyhnite sa návštevám automatických umyvární s nešetrnými kefami –môžu vám poškriabať lak
  • Po aplikácii vosku ho nechajte trochu zaschnúť, a až následne leštite krúživými pohybmi
  • Vždy používajte jemné utierky z mikrovlákna
  • Voskovanie realizujte min. 2x do roka – pred letnou a pred zimnou sezónou